Parallel met het Pro-M onderzoeksluik, werd praktijkondersteuning opgezet voor professionals uit het veld van de kinderopvang, de gezinsondersteuning en de bibliotheek. Dit werd getrokken door de drie sociale partners (Kind&Gezin, VBJK en Iedereen Leest), in nauwe samenwerking met professionals en leden uit de adviesgroep van Pro-M. Reeds meer dan 20 organisaties hebben zich geëngageerd om de resultaten van Pro-M op een duurzame en bruikbare manier te verankeren.
ProDev
ProDev is de werktitel van een professionaliseringstraject dat we in co-creatie ontwikkeld hebben met Kind & Gezin, met als doelgroep de opvoedingsondersteuners. ProDev bestaat uit een leermodule die opgenomen wordt in de verplichte basisopleiding van medewerkers van Kind & Gezin. Zo is Pro-M erin geslaagd om meertaligheid als een integraal deel te laten opnemen in de materialen van Kind & Gezin over taalontwikkeling. Op deze manier draagt Kind & Gezin nu ook de boodschap uit dat meertaligheid geen uitzondering is, maar een integraal deel van de taalontwikkeling van vele kinderen.
Naast dit professionaliseringstraject, hebben we ook concrete materialen ontwikkeld voor professionals in consultatiebureaus om te gebruiken tijdens gesprekken met ouders: een gespreksleidraad om in gesprek met meertalige gezinnen de talige situatie rond een kind in te schatten en om een gesprek rond meertaligheid richting te geven. Daarnaast is er een uitgebreide brochure over taalontwikkeling en meertaligheid ontwikkeld voor ouders. Al deze materialen worden gepromoot via de interne communicatie binnen Kind en Gezin en bezorgd aan alle regioteams in Vlaanderen. Dankzij onze intensieve samenwerking, heeft Kind & Gezin ook beslist om de registratie van thuistalen van jonge kinderen aan te passen vanaf 2022. Voordien werd de thuistaal van een baby gemeten door de meest gesproken taal met de moeder, terwijl nu een veel fijnmazigere meting gebruikt wordt die meertaligheid ook in de cijfers nog veel meer zichtbaar zal maken.
ProBib
ProBib is een hybride bibliotheek die inspireert om meertalige bibliotheekcollecties uit te breiden, ontwikkeld in co-creatie met Iedereen Leest. Een online professionaliseringsmodule bundelt methodieken om bibliotheken meer open te stellen voor meertalige gezinnen met jonge kinderen. Bibliotheekmedewerkers uit alle Vlaamse bibliotheken worden er geïnspireerd over hoe de meertalige collectie uit te breiden, maar ook over hoe meertalige gezinnen krachtiger verwelkomen.
Daarnaast zet ProBib bibliotheken aan zelf de touwtjes in handen te nemen door middel van een gids die uitlegt hoe ze hun team kunnen coachen rond meertalige ontwikkeling en hoe ze synergieën kunnen creëren met partners. Ten slotte kunnen ze via de toepassing ook bijleren over meertalig opvoeden en de rol van de bibliotheek daarin. Als resultaat van dit traject lijst website boekenzoeker.be nu ook boeken op die beschikbaar zijn in verschillende talen zodat lezers gemakkelijker materialen vinden om meertalig voor te lezen. Via fundels.com kunnen kinderen prentenboeken interactief bekijken en zijn er vertalingen beschikbaar in het Turks, Roemeens, Pools en Arabisch. Dit aanbod zal nog verder uitgebreid worden de komende jaren. Ook in de collectie van het Boekstart-project, zitten nu meertalige titels.
ProMemoQ
Het ProMeMoQ traject mondde uit in de ontwikkeling van de Reflectiewaaier: Omgaan met meertaligheid in de kinderopvang (0-3). Tool voor ondersteuners. De tool voor ondersteuners is ontwikkeld als de uitbreiding van MeMoQ. Dit laatste is het Vlaamse kwaliteitsborgingssysteem dat zowel door de kinderopvang als door de zorginspectie gebruikt wordt om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en te evalueren. De uitbreiding focust op meertalig opvoeden voor de kinderopvang. Uit voorgaand onderzoek bleek dat opvangvoorzieningen ondermaats scoorden op dimensies als didactische en talige ondersteuning. De reflectiewaaier speelt in op deze tekortkomingen. Met de reflectiewaaier krijgen ondersteuners een extra tool om teams te coachen naar een didactisch- en talig sterkere opvangvoorziening. Een waaier aan werkvormen geeft de mogelijkheid om op maat van de ondersteuner én het team keuzes te maken, bijvoorbeeld rond visievorming of meertalige didactiek met kinderen. Doordat de tool voor ondersteuners aansluit bij het reeds bestaande MeMoQ, wordt de reflectiewaaier opgenomen in alle professionaliseringstrajecten die reeds bestaan rond MeMoQ. Dit waarborgt een duurzame implementatie en intensieve opvolging vanuit kernorganisaties als Kind & Gezin en VBJK.
ProMOOC
ProMOOC is een leerplatform met didactische materialen en open colleges voor docenten die instaan voor de initiële opleidingen van de professionals in de sector. Veel docenten hebben het onderwerp van meertaligheid reeds opgenomen in hun lessen, maar het ontbreekt hen vaak aan concreet materiaal en levensechte voorbeelden. ProMOOC komt hieraan tegemoet door een gevarieerd aanbod aan korte kennisclips, presentaties, reflectieoefeningen en academische teksten aan te bieden. Met deze materialen en open colleges kunnen docenten de diversiteit aan meertalige gezinnen tonen aan hun studenten. Daarmee start een nieuwe generatie professionals met een realistischer beeld van hoe meertalige gezinnen functioneren en hoe ze kunnen worden ondersteund. Voor docenten die verder willen gaan, biedt het leerplatform ook wetenschappelijke teksten. Deze worden geïllustreerd in korte colleges die worden gegeven door de promotoren en onderzoekers van het Pro-M consortium.
Professionele en academische opleidingen vinden hun gading in lesmaterialen rond vroege meertaligheid. Zowel opleidingen die veel tijd willen spenderen aan het onderwerp (zoals een professionele bachelor Pedagogie van het Jonge Kind) als opleidingen die maar kort willen stilstaan bij het onderwerp (zoals een professionele bachelor Vroedkunde) kunnen er gepaste lesmaterialen vinden die gemakkelijk in hun lessen te integreren zijn. De promoteren aan drie Vlaamse universiteiten engageren zich alvast om deze materialen te gebruiken als onderdeel van hun colleges in de academische bacheloropleidingen. Het leerplatform zal aanstaande academiejaar gelanceerd worden.