Talenbeleid in bibliotheken

Om meer te weten te komen over hoe je als bibliotheekmedewerker met vroege meertaligheid aan de slag kunt gaan, verwijzen we graag door naar het leerplatform ‘een meertalige bib voor baby’s en peuters’. We geven je hier al een korte introductie over wat er op het leerplatform aan bod komt:

We gaan op zoek naar een duurzame en impactvolle leesbevorderende werking voor baby’s en peuters die meertalig opgroeien. Daarom hebben we de volgende drie bouwstenen voor jou gedefinieerd:

  • BOUWSTEEN 1: Een meertalig leesaanbod voor baby’s en peuters
  • BOUWSTEEN 2: Een toegankelijke meertalige bib voor baby’s en peuters
  • BOUWSTEEN 3: Meer leesplezier voor baby’s en peuters die meertalig opgroeien

De bouwstenen zijn alle drie even belangrijk en spelen op elkaar in. De volgorde hierboven speelt dus geen rol. Binnen elke bouwsteen kun je als bibliotheekteam acties opzetten. Om ervoor te zorgen dat elke actie deel uitmaakt van een duurzame werking, houd je het best rekening met deze vijf succesfactoren:

  1. Betrokkenheid
  2. Lokale samenwerkingen
  3. Een structureel beleid
  4. Communicatie & digitalisering
  5. Professionalisering

Deze succesfactoren laten je nadenken over hoe je elke actie verder kunt uitwerken. Het is een kader waarbinnen je kunt werken om zo de impact op lange termijn te verhogen. Bovenstaande succesfactoren hebben wij gefilterd vanuit onze ervaring en hetgeen we in de praktijk zien bij bibs. Maar misschien zijn er nog andere succesfactoren die jij, als bibliotheekmedewerker, ziet.

Wil je meer weten over de bouwstenen en succesfactoren en hoe jij als bibliotheekmedewerker hiermee aan de slag kunt? Neem dan zeker een kijkje op het leerplatform!

Leerdoelen

  • Studenten ontleden hoe het talenbeleid in bibliotheken wordt vormgegeven.
  • Studenten genereren suggesties over hoe het talenbeleid in bibliotheken meer verwelkomend te maken voor meertalige gezinnen en kinderen.